Hogyan válasszak oktatót?

Szeretnék ezzel a pár gondolattal egy kis segítséget nyújtani a tanulni vágyoknak, legyen teljesen kezdő, vagy épp aktívan szalonban dolgozó, aki tovább képzéshez keresi a helyes utat.

Hol is kezdjem?…

Általános felfogásnak tartom, hiszen magam is ebbe a “hibába” estem, hogy frissen kikerülve az iskola padból, kezünkben az OKJ bizonyítvánnyal, elbűvöl mindenkit a díszes körmök tárháza, amit az interneten találni lehet. Azonnal keresi is mindenki az olcsóbbnál olcsóbb diszítesi képzéseket, és találni is lehet bőven.

Azt vallom, és nem azért, mert nem vagyok egy művész lelek, már ami a díszitéseket illeti, hogy nem szabad beleesni abba a hibába, hogy tanuljunk meg díszitgetni, immel-ámmal, hogy legyen mivel eltakarni az építési hibákat….

Az a gond ezzel a felfogással, hogy az igényes vendégnek egy pocsék technikailag nulla műkörömre hiába festjük fel a Feszty Körképet, vagy a Balatont madár távlatból, észre fogják venni, hogy valami nem stimmel…

Minden tanulni vágyónak azt tanácsolom, hogy kezdjen a technika helyes alkalmazásával, sajátítsa el a műköröm építésének helyes alapjait, hogy bármilyen típusú kézre, körömre, tudjon statikailag megfelelő, szép, igényes, kecses körmöket építeni, és ha ez megvan, és nem riad vissza semmilyen esetleg problémás körmű vendég igényétől sem, akkor vágjon neki a díszítés világának!

Ezzel a gondolattal nem a díszitési továbbképzéseket szólom le, nem az ellen beszélek, csak a helyes sorrendre próbálom felhívni a figyelmet!

DE, ha eldönti a diák, hogy megtanulja előbb a helyes technikát, hogy szép, precíz körmöket építsen, akkor hogyan tovább? Hogy döntse el, mi alapján, hogy kihez menjen, milyen képzésre, mi alapján válasszon oktatót ?

Ez egy nehezebb kérdés egy kezdő számára, hiszen fogalma nincs, mit kell néznie egy körmön, és nem tudja ebből következőleg azt sem, hogy melyik oktatónak a munkái jók, kitől érdemes tanulnia?! Rengeteg oktató van ma már, és mindenki oktat mindent, ellenőrzés és bármilyen felügyelet nélkül, ami igazi útvesztő lehet egy tanulni vágyó számára.

A közösségi oldalakon ha kiírja egy tanuló hogy keres oktatót, nyilván mindenki azt fogja írni ajánlatnak, akinél már volt, és vele elégedett, ami szép és jó, de ettől még nem biztos hogy valóban jó döntés.

Ha eldöntötted, mit szeretnél tanulni, akkor a következő szempontok szerint igyekezz oktatót választani magadnak, legyen az technikai, vagy díszitő oktató….

Meggyőződésem, és biztosan állíthatom, hogy a leglényegesebb szempont, hogy eddigi körmös pályafutása alapján milyen verseny ereményeket ért el a szakmában, hiszen minden körmös akkor kezd el igazán látni, érteni, és majd aztán oktatni is, ha a versenyzés területén szerzett tapasztalatai, s eredményei gazdagok, szerteágazók! A versenyzés egy teljesen más világ, mint a hétköznapi szalon munka, ahol “futószalag szerűen” szórjuk ki a vendégeinket, s egyik jön a másik után.  A verseny tréningek, éles versenyek alkalmával válik pontossá, precizzé egy körmös igazán, hiszen ott ez alap elvásárás. Ez nevel egy körmöst Egyformaságra, ami elengedhetetlen része a szalon körmözésnek is!

Ez persze nem azt jelenti, hogy aki nem versenyez, nem jó körmös, de az oktató választásnál lényeges szempont volt nálam, hogy olyan tanároktól tanuljak, akik eddigi pályafutásuk alapján igencsak eredményesnek mondhatók! Ez mind igaz a technikai és a díszitő képzésekre is, viszont a díszitős tovább képzésekkel talán könnyebb dolga van a tanulónak, hiszen látja ő maga is, hogy az egyik oktató ha fest egy csipke mintát vagy egy hóembert az szép, a másik ha festi ugyanazt, akkor pedig alig felismerhető, de ez már nehezebb kérdés, ha egy statikailag helyes körmöt kell megítélnie úgy, hogy nem tudja mi az az oldalvonal, c-ív, párhuzam, stb stb..

Néhány jótanács:

– olyan oktatót válassz aki rangos versenyeken bizonyított
– szavazz bizalmat annak az oktatónak, aki nem erölteti Rád a saját cége anyagainak megvásárlását
– menj tanulni olyan tanárhoz, aki több féle versenyen is bizonyított már
– fejlődj olyan mesterrel, aki nemzetközileg elismert, és ismerik a nevét
– ne dőlj be a marketing fogásoknak, nincs olcsón valós, hasznosítható tudás!